Szerb Antal Gimnázium
Távoktatáshoz mindenféle...

Kedves Látogató!

A hirtelen jött távoktatási rendszerhez szeretnénk segítséget nyújtani.

A kötelező adminisztráción túl nem lehet egységes módszert, programot meghatározni, így ez az oldal mindössze egy ötletbörze lehet... Messze nem teljeskörű, a saját és hasonló cipőben járó informatikusok tapasztalataira épül.

Természetesen szívesen veszünk bevált, kipróbált gyakorlatokat is!

Botond és GyuriKommunikáció     Távoli asztal kapcsolat     KépernyőfelvételKommunikáció

Viber (
web)
Skype (web)
Discord (web)
Teamspeak (web)Távoli asztal

Az alábbi két programmal egyszerűen és biztonságosan lehet kapcsolódni más, távoli géphez.
(Ha például tőlünk kértek segítésget...)

Teamviewer (
web)

Mindkét gépen ezt kell használni! Letöltés után nem szükséges telepíteni, "futtatás" módban is használható. A feltett kérdésekre (engedélyezi-e, hogy változtatásokat...?) mindig pozitív választ kell adni. A program ad egy 9(10?) számjegyű azonosítót és egy véletlen generált jelszót. A segítségkérőnek ezt kell megadnia a segítőnek.
Hátránya, hogy az ingyenes verzió időbeli és gyakoriságbeli korlátot ad: nem használható hosszú és gyakori csatlakozásra, valamint (főleg a végén) tolja-nyomja a reklámot...

Anydesk (web)

Mindkét gépen ezt kell használni! Letöltés után nem szükséges telepíteni, "futtatás" módban is használható. A feltett kérdésekre (engedélyezi-e, hogy változtatásokat...?) mindig pozitív választ kell adni. A program ad egy 9 számjegyű azonosítót. A segítségkérőnek ezt kell megadnia a segítőnek és a saját gépén elfogadni a kapcsolatot.
Ez tényleg ingyenes, nincs korlát, ellenben ha olyan tevékenységet akar a segítő folytatni, amihez vagy rendszergazdai jog (pl. programtelepítés) vagy jóváhagyás kell, bontja a kapcsolatot és a segítségkérőnek azt engedélyeznie kell majd ismét össze kell kapcsolódniuk.
Telepített verziónál beállítható állandó jelszó, akkor a fenti korlát is megszűnik!
Képernyőfelvételt készítő programok

Ezekkel a képernyőről lehet felvételt (és akár hangot is) készíteni és menteni videóformában - amit aztán meg lehet osztani a diákokkal.
Az OBS biztosan tud azonnali streem-elést (azaz élőben nézhetik a diákok a képernyődet), de ehhez nyilván azért bátorság kell :-)

Windows gomb + G (csak Win 10-nél)
Microsoft Expression Encoder 4 (
web)
OBS studió (magyar!) (web)
OBS stúdió használatának bemutatása (web)
Screencastify - Screen Video Recorder (Chrome kiegészítő) (web)
oCam (web)