Szerb Antal Gimnázium
SzAG - EDUROAM használata, beállítási segédlet

Az EDUROAM oktatási és kutatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, amely lehetővé teszi a szövetség tagjainak felhasználói számára, hogy egy másik EDUROAM-szövetségbeli tag intézményébe ellátogatva ugyanazt a WIFI-felhasználónevet és -jelszót használják, mint amit a saját intézményükben használ(ná)nak.

Így az EDUROAM-szövetségi tagok felhasználóinak csak egyszer kell beállítaniuk a WIFI-hozzáférést és utána minden EDUROAM intézményben mindenféle beállítás és konfiguráció nélkül működik a WIFI-hozzáférésük.
Világszerte működnek EDUROAM-intézmények, így pl. Európában, Ázsiában és az amerikai kontinensen is.

A gimnázium minden jogviszonnyal rendelkező dolgozója és diákja automatikusan hozzáférést kap a rendszerhez - amennyiben a Netikett alapján nem került korlátozás hatálya alá.

Régi diákjainknak (8. - 12. évfolyam) és dolgozóinknak az iskolai ("szagos") postafiókjukba július 31-ig kiküldtük a hozzáférési adatokat.

Új diákjaink itt kérdezhetik le a postafiókjuk hozzáférési adatait, számukra is már megküldtük az eduroam használatához szükséges acoount-ot.


FIGYELEM!

Az EDUROAM-hálózat független a SzAG iskolai rendszerétől, mindössze a (majdnem) teljes lefedettségű internet-elérést biztosítja minden dologzó és diák (esetleg vendég) számára. Az EDUROAM-hálózatból nem érhetők el a saját hálózati erőforrások (nyomtatók, szkennerek, belső megosztások, belső használatú alkalmazások, stb.
Az EDUROAM sávszélességéhez, szűréseihez, szabályozásához és egyéb beállításaihoz az iskola IT-csapatának semmilyen hozzáférése nincs!

Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét!


Hivatalos beállítási segédlet:

A NIIF oldalán található leírások:

Android
iOS
Windows Phone

Saját beállítási segédlet (Android 8.1.0-ás tableten tesztelve)

1.) Előkészítés - pl. otthon...
a) A Play Áruházból telepítsd az eduroamCAT alkalmazást!
b) FONTOS! Ne nyisd meg!
c) Kedvenc böngésződben nyisd meg a https://cat.eduroam.org oldalt!
d) Keresd meg a "Kattintson ide a eduroam telepítőjének letöltéséhez" gombot!
d) Jobbra fent válaszd a "Sulinet" hálózatot!
e) Töltsd le a fájlt! Ha nem ismeri fel az operációs rendszeredet, a gomb alatt van egy "Válasszon egy másik telepítőt a letöltéshez" link, menj rá, válaszd ki az operációs rendszeredet és így töltsd le a fájlt (eduroam-android_xxxx.Sulinet.eap-config)!

2.) Befejezés - itt a suliban...
a) Nyisd meg az eduroamCAT app-ot!
b) Engedélyezd a földrajzi hely és a fájlok elérése opciót!
c) A "Nearby Configs" részen válaszd ki a "Sulinet" hálózatot!
d) Megjelenik a konfigurációs összegzés, ha a képpel megegyező, mehet az "Install"!
e) Az email-ben kapott felhasználónevedet és a jelszavadat kell megadnod - és kész is...! Automatikusan csatlakozol az "eduroam" SSID-ra.
f) Jó tanács: a régebbi iskolai wifi-ket az eszközzel "felejtesd el", különben hol erre, hol arra fog csatlakozni a készüléked!