Szerb Antal Gimnázium
Iskolánk híres diákjai

Barki Gergely
Drótos Gábor
Gárdi Balázs
Kovács Róbert
Maráczi Tamás
Rizmajer György
Ruszina Szabolcs
Szabóné dr. Beke Anna
Szenthe Gergely
Tompos Katalin
Túri Zsuzsa
Varga Balázs
Ulbrich Andrea


Barki Gergely (művészettörténész, kurátor)

Barki Gergely Tanulmányok:
1985-1989 között a Szerb Antal Gimnázium tanulója.
Jeles eredménnyel érettségizett a rendszerváltás előtti utolsó évben, a történelem vizsgán akkor meglehetősen "rizikós" témát, a polgári demokrácia kérdéskörét boncolgatva. Felkészítő tanára a történelmet testközelből is (pl. az akkori prágai forrongások helyszínén) megismertető történelem fakt-os tanár, Inotai István volt. Osztályfőnöke: Matejka Irina

1994-ben nyert felvételt a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténet szakára. A művészettörténet mellett két évig esztétikát hallgatott.
2003. januárjában szerezett diplomát Berény Róbert festőművész korai (1905-1919) pályafutását feldolgozó szakdolgozatával.
2003-ban felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktori iskolájának művészettörténeti programjára, jelenleg PhD disszertációján dolgozik.

Munka:
2003-2006: Az MTA és az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének közös szervezésében alakított Egyetemes Művészettörténeti Kutatóhely tudományos munkatársa volt.
2006 óta a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont MŰVÉSZETTÖRTÉNETI INTÉZET munkatársa.

Díjak:
2002. Fülep Lajos díj

Kiállítások rendezője / kurátora:
2006. MAGYAR VADAK Párizstól Nagybányáig 1904-1914. Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
2008. Breznay Pál “Ravennától a Grand Canyonig” című kiállítása. Szepességi Művészek Galériája, Igló (Spišská Nová Ves)
2008 – 2009. "Fauves hongrois, 1904-1914" vándorkiállítás. Musée d’Art Moderne, Céret; Musée Matisse, Le Cateau-Cambrésis; Musée des Beaux-Arts, Dijon
2010. Wanted – A NYOLCAK elveszett művei című kiállítássorozat. Kieselbach Galéria és Virág Judit Galéria, Budapest; Városi Múzeum, Győr (2013-ban: Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház, Budapest)
2010. Dialogue de fauves – Fauvisme hongrois (1904-1914). L'hôtel de ville de Bruxelles, Brüsszel
2011. "A NYOLCAK – Cézanne és Matisse bűvöletében". Janus Pannonius Múzeum, Pécs
2012. "A NYOLCAK". Szépművészeti Múzeum, Budapest
2012. Die Acht – Ungarns Highway in die Moderne. Bank Austria-Kunstforum, Bécs
2012. Die Acht – Der Akt. Balassi Intézet – Magyar Kulturális Intézet, Collegium Hungaricum, Bécs
2012. Páll Tibor Krisztián festőművész és Páll Zoltán szobrászművész DUÁLIS–BANÁLIS–IDEÁLIS című kiállítása. Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház, Budapest
2013. Allegro Barbaro. Béla Bartók et la modernité hongroise 1905-1920. Musée d’Orsay, Párizs

E kiállítások háttérkutatásairól számos hazai és nemzetközi forumon, konferencián számolt be és publikált.

Dokumentumfilmek:
2011. A Nyolcak nyomában. R.: Szalay Péter, Szépművészeti Múzeum DVD kiadása
2012. A Szalmakalapos férfi nyomában. R.: Sípos Szilvia, MTVA
2013-2014. Jelenleg az 1915-ös San Franciscói Világkiállításon (Panama-Pacific International Exposition) elveszett magyar műveket feldolgozó dokumentumfilmen dolgozik Sípos Szilviával, MTVA

Vissza


Drótos Gábor

Gábor 2000-2006 között volt iskolánk tanulója. Sokoldalú tehetsége már az első évtől kezdve megmutatkozott. Ezt igazolják a kerületi, budapesti és országos versenyeken elért eredményei is. Sok volna mindezt részletesen felsorolni, hiszen az említésre méltó helyezések száma a húszat is meghaladja. Biológiából a Hermann Ottó verseny országos döntőjében kétszer is szerepelt, a Csapody Vera Verseny iskolai csapatának hat éven keresztül volt oszlopos tagja. Értékes közreműködésével 1. és 2. helyezést is szereztek a döntőben, de az első négyben mindig ott voltak. Az OKTV-n 12. évfolyamon a 25. helyezést érte el. Matematikából a Gordiusz verseny második fordulójába, kétszer az Arany Dániel verseny országos fordulójába, és szintén kétszer az OKTV második fordulójába jutott. A nagy szerelem a fizika volt. Már 8. osztályos korában az Öveges József verseny, 9. osztályban a Mikola Sándor verseny országos döntőjében vett részt. 10. évfolyamon a Mikola Sándor verseny 2. fordulójában szerepelt. 12. osztályban a Szilárd Leó országos versenyen 14. lett, az OKTV-n pedig a 29. helyet érte el. Nem csak a reál tárgyak területén mutatkozott meg tehetsége. Nyolcadikos korában a Nyelvünkben élünk verseny budapesti fordulójában 8. helyet szerzett. Az iskola jubileumi évkönyvében az Íródeák rovatban a legjobb magyar érettségi dolgozat címszó alatt az ő összehasonlító elemzését olvashatjuk Vajda János és Juhász Gyula verséről. Francia nyelvből 12. évfolyamon, az OKTV-n 28. helyezett lett. Ötször kapta meg iskolánkban az Évfolyam első címet. Ezek után nem volt meglepő, hogy a 12. osztály elvégzése után a Szerb Antal Emlékérmet is neki ítélte a gimnázium tantestülete. Kiváló eredményeire a kerületben is felfigyeltek, és egy interjú is készült vele az egyik helyi újságban. Ebből a cikkből az is kiderült, hogy miért a Szerb Antal Gimnáziumot választotta. "Úgy éreztem, hogy a szép környezetben lévő iskolában kellő ismereteket szerezhetek anélkül, hogy egy versenyistállóban kellene éreznem magamat. Ezt pedig most, hogy elbúcsúzom magam is megerősíthetem. Tanáraim valóban fontos dolgokat adtak át."
Ne gondoljuk, hogy a tanuláson kívül másra nem jutott ideje. Rendszeresen túrázott szüleivel, osztálytársaival. A kirándulásokon elkápráztatott minket a madarak és növények ismeretével. A Turista Magazin által szervezett budapesti vetélkedő négy fős győztes csapatának is tagja volt. A Ráktanyai alkotótáborban a gimnáziumi évek alatt hatszor vett részt. Itt beleszeretett a fotózásba is. Gyönyörű természet fotói láthatók voltak az iskolai kiállításokon, az évkönyvekben. A jubileumi rendezvényeken a gimnázium parkjáról a négy évszak alatt készült képeiben vetítésen gyönyörködhettünk.
Jelenleg az ELTE TTK fizika alapszakát végzi igen eredményesen. A Tudományos Diákkör keretében megrendezett Környezet- és biológiai fizika tagozat kari fordulóján dolgozatával 1. helyezést ért el. A témaválasztásból kiderül, hogy nem lett hűtlen egyik régi kedvencéhez a meteorológiához. Mint ahogy hozzánk sem, hiszen, azóta is járunk együtt kirándulni, táborozni. És milyen is ez a roppant tehetséges ember? Kedves, szerény és Ő volt az egyik legkedvesebb tanítványom.

Vasvári Ágnes, aki hat évig volt Gábor osztályfőnöke

Vissza


Gárdi Balázs

Balázs 1989-1993 között volt a gimnázium tanulója. Osztályfőnöke Bukva Géza tanár úr volt.

A fotózást a budapesti Práter utcai fényképész iskolában tanulta 1993 és 1995 között. Itt szerette meg igazán a fényképezést, nagy hatást gyakoroltak rá Hefelle József fotótechnikai előadásai. Hefelle a portréfényképezés mestere volt, aminek a fiatal fotográfus tanonc később nagy hasznát vette. A két éves iskola elvégzése után beiratkozott a MÚOSZ Bálint György újságíró iskolába ahol egy év alatt a fotózás csinját-binját kitanulta. Az igazi iskola számára mégis a Népszabadság szerkesztősége volt, ahol 1996-tól kezdett el dolgozni. Hét évet töltött el itt és ezalatt az időszak alatt elméleti tudását gyakorlati tapasztalatokra váltotta. Ezen időszak alatt 1998-tól dolgozott még a Reuters hírügynökségnél is és később a National Geographic Magazinban is megjelentek képei. Kedveli a fekete-fehér fotózást, ilyen képei készültek a Time és a Newsweek Magazinok számára, ahol már komolyabb több oldalas képriportjait jelentették meg. Ilyen volt például az Afganisztánban készült képanyag is.

2012-ben Gárdi volt a Red Bull Stratos Project fotósa, ő készítette el Felix Baumgartner képeit a sikeres világrekord-kísérlet során Roswellben.

Díjai:
Alexia Foundation ösztöndíj, 2006.
Sony World Photography Awards sport kategóriájának világbajnoka, 2018.

Forrás: Wikipédia

Vissza


Kovács Róbert (színész)

1991-1995 között koptatta a Szerb Antal Gimnázium padjait.

Az osztályban mindig kedves, mosolygós, közvetlen, nagyon mozgékony, állandóan nyüzsgő diák volt. Szerette a sportot, a testnevelés óra lett a kedvence. Nem volt az osztály legjobb tanulója, de a humán tárgyakat szívesen tanulta. Népszerű volt az osztálytársai között. Az osztályprogramok lelkes szervezője, ha valahol egy új kiállítás nyílt, vagy érdekesebb előadást rendeztek, ő azonnal tudott róla, s nem nyugodott, amíg az osztállyal együtt meg nem nézték.
Középiskolás korában a TV Kölyökklub című műsorában szerepelt rendszeresen.
Tehetséges, ügyes gyerekszínészként már kisgyerekként is több filmben szerepelt. 1995-ben érettségizett, majd Goór Nagy Mária színi-iskolájában tanult tovább.
Így vall magáról: "Kovács Robi vagyok, foglalkozásomat tekintve: színész, műsorvezető. Bár a nézők többsége még a világ legrosszabb gyereke ifjúsági film főszereplőjeként és a Kölyökidő című televíziós műsor tagjaként ismer, már több mint 8 éve színpadon is szerepelek. Játszottam már a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a Teréz körúti Játékszínben, a Ruttkai Éva Színházban, a Fiatalok Színházában, a Karinthy Színházban."

Ma ő is tanít gyerekszínészeket, s a televízió egyik országjáró sorozatának a műsorvezetője.
Művészi tevékenységéről a Görbetükör oldalon is olvashatók információk.

Vissza


Maráczi Tamás (szerkesztő, műsorvezető)

Maráczi TamásTanulmányok:
- 1987-1991: a Szerb Antal Gimnázium tanulója
(Osztályfőnöke: Réthelyi Károlyné)
- ELTE TFK magyar-történelem szak
- ELTE BTK történelem szak
- London: nyelvtanulás
- Chicago: amerikai politika-szemeszter
- ELTE ÁJK jogász szak
Munkahelyek:
- Két évet magyar-történelem tanárként dolgozott a Szerb Antal Gimnáziumban
- Mai Nap napilap – londoni és chicagói tudósítások
- Civil Rádió +     Terézvárosi Televízió - riporter
- MTI Külpolitikai Főszerkesztősége - újságíró
- Bruxinfo európai uniós hírportál - újságíró
- HírTV - külpolitikai szerkesztő + műsorvezető (Ősök tere + Globál)

Maráczi Tamás személyes visszaemlékezése a Szerb Antal Gimnáziumban eltöltött évekre:

Remek időszak volt, 1987 és 1991. A rendszerváltás évei, amely a generációm esetében egybeesett az identitásunk kialakulásával, eszméletre ébredésünkkel. A világ tehát körülöttünk és bennünk alapjaiban változott meg párhuzamosan. Jó arcok a gimiben, egy baráti kör, amely együtt "szenvedett" a dolgozatírások során benn a suliban, együtt bulizott kinn Budapest frissen nyitott, első nyugatias pub-jaiban, az akkori argó szerint "alternatív" helyein. És együtt élte át az első szerelmeket, az első nagy vitákat, a tinédzserkor viharait. (lásd. Török Ferenc: Moszkva tér c. filmjét) Egy példa: Inotai István - aki akkor történelem tanár volt - 1989. október 23-án reggel közölte velünk, hogy elmarad a töri óra, helyette ő kimegy a Parlament elé megnézni a köztársaság kikiáltását - bárki vele tarthat. Vele tartottunk, vagy két tucat diák, és akkor nem igazán éreztük, hogy benne voltunk mi magunk a történelemben: részesei voltunk fizikailag a rendszerváltás jelképes aktusának, elcsíptük az új államrend születésének pillanatát.
1995-ben már tanárként térhettem vissza a SZAG-ba. Meghatározhatatlan érzés volt: lélekben még diák voltam, ráadásul még elevenen éltek bennem az e falak között átélt gimis élmények, mégis ott álltam a katedra másik oldalán. Nagyon tisztelem azóta is minden tanártársamat, aki kitartott hivatása mellett. Én más utat választottam, és a bizonyítványomat csak azzal tudom magyarázni, hogy teljesen nem lettem hűtlen: az Ősök tere c. műsorban négy éve a képernyőn is a XX. századi magyar történelem kataklizmáit fejtegetjük...

Vissza


Rizmajer György (Európa-bajnok birkózó)

Varga Balázs A Szerb Antal Gimnázium tanulója volt 2005-től 2009-ig.
Osztályfőnöke: Vasvári Ágnes

Rizmajer György így vall magáról:

"A családi hagyományokat követve, 12 évvel ezelőtt kezdtem el birkózni. Kitartó munkával számos magyar bajnoki címet nyertem el szabad és kötött fogásban. Eredményeim közül legbüszkébb a 2011-es évben elnyert kötöttfogású junior Európa-bajnoki aranyérmemre vagyok. Célom, hogy a felnőtt mezőnyben is szép sikereket tudjak elérni."

Vissza


Ruszina Szabolcs (színművész)

Ruszina SzabolcsTanulmányok:
1986-1990 között a Szerb Antal Gimnázium tanulója volt
Osztályfőnöke: Gyulay Éva

1992-1995 a Prológus Színiiskolában tanult
1995-1999 a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járt

Munkahely:
Már 1993-tól játszott a Művész Színházban és az Orkesztika Mozdulat Színházban
1999-ben a Debreceni Csokonai Színházhoz szerződött

2003-óta a Kolibri Színház tagja
Szerepeiből:
Horatio – Shakespeare: Hamlet
Ádám – Molnár Ferenc: Játék a kastélyban
Mercutio, Lőrinc barát – Shakespeare: Rómeó és Júlia
Christopher Wren - A. Christie: Egérfogó
Petya Trofimov – Csehov: Cseresznyéskert
Királyfi, 4. törpe – Grimm-testvérek: Hófehérke és a hét törpe
Tükör – Csukás I.: Tükörbohócok
Yahoo – T. Lycos-S. Nantsou: Kövek
Andris – Török S: Kököjszi és Bobojsza
Ivan Ivanics, gúnár – Csehov: Kastanka
Kukta Gerozán, szakács – Darvasi L.: Trapiti
Dr. Schuld, lélekgyógyász - A.M.G. Schmidt-Fábri P.: Macskák társasága
Csőrmester – Bolyki Br.: Dr. Bubó
Csil – R.Kipling – Geszti P.: Dzsungel könyve

A Kolibri Színházban a következő előadásokban látható idén, 2012-ben:
Kövek, LocsPocs, Bekkanko, Szentivánéji álom, Emil és a detektívek, Tekergő, János Vitéz..

Rendezés:
A debreceni SINOSZ művészeti vezetője 2002-2003
Harlekin Bábszínház – Színek, Fények, Események 2006

Film, TV:
Itt a Földön is, r.: Sülyi Péter
Nna, most megvagy Tídí, r.: Szekeres Csaba
Biztosítás, r.: Antal Nimród
Örök tavaly, r.: Joó Tamás
Chacho Rom, r.: Szabó Ildikó
Boldog születésnapot!, r.: Fazekas Csaba
Konyec, 2006, r.: Rohonyi Gábor
Rövid, de kemény... életem, r.:Nyíri Kovács István

Díjak:
Neményi Lili Sanzonverseny SZFF: 1. Helyezett – vándorserleg
SINOSZ Felnőtt Színjátszófesztivál – legjobb rendezés
a Kövek ea. 2004-es Színikritikusok díja – A fővárosi önkormányzat különdíja

Voltam már színpadon bogár, macska, 8-10 különböző fajta madár (keselyű, sólyom, bagoly, lúd, kakas, griff, varjú, papagáj, ...), farkas, majom, óriás, törpe, tündér, a legkülönbözőbb korosztályú ember (3-5, 11, 14, 15, 17,.. 92) férfi/nő, manó, nyúl, hal, hiéna, szamár, vízi szörny, múmia, démon, szemeteskuka, postaláda, villanyoszlop, telefonfülke...! Szerepeltem több Táp Színházi produkcióban – volt, amelyiket magam írtam – és még sok egyéb improvizációs előadásban... Ezekhez a főiskolát elvégezvén is külön tanítottak mozogni, táncolni, zenélni, idegen nyelven beszélni, s bár – ahogy kedves gimnáziumi Tanáraim is tudják – nem a tanulás volt a legerősebb oldalam, de úgy tűnik, nem bírom abbahagyni...

Vissza


Szabóné dr. Beke Andrea (bíró)

Tanulmányok:
1991-1995 között a Szerb Antal Gimnázium tanulója.
Tanulmányait jeles eredménnyel végezte, és kitűnően érettségizett. 1995-ben a ballagáson ő búcsúzott a végzősök nevében az iskolától.
Osztályfőnöke: Jászberényi Zsuzsa

1995-2000 a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-, és Államtudományi Kar hallgatója
2003-2004 Jogi Szakvizsga
2010-2011 a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Deák Ferenc Továbbképző Intézet által szervezett Kriminalisztikai Szakjogász képzés hallgatója

Munkahely:
2000. szeptember 15-e óta dolgozik az igazságszolgáltatásban, kezdetben fogalmazóként, majd a jogi szakvizsgát követően bírósági titkárként, jelenleg 2005. november 1. óta sikeres pályázatára tekintettel bíróként.
Szolgálati helye a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság, ahol büntető ügyszakos bíróként dolgozik.

Munkáját saját elmondása szerint nagyon szereti, hivatását elkötelezetten gyakorolja.

Vissza


Szenthe Gergely (régész, muzeológus)

Szenthe GergelyTanulmányok:
1995-1999 között a Szerb Antal Gimnázium tanulója
Osztályfőnöke: Morvay Béláné

2006. diplomaszerzés az ELTE BTK Régészeti Tanszékén történelem bölcsész és régészet szakon
2006-2009. az ELTE BTK Régészet Tanszékén Történettudományi Doktori Iskola Régészeti Programjának

Munka:
2006. régész-muzeológus: Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tára, Népvándorlás kori Gyűjtemény
Szűkebb témája a Kárpát-medence régészete és története az avar korban (568-823) Doktori disszertációm is ennek részterületével foglalkozik (művészet, illetve díszítőornamentika a késő avar korban)
Néhány ásatás: tatárjárásban elpusztult, Árpád-kori telep, korai avar (7. századi) temetőt és település, középső neolitikus házak és sírok)

Vissza


Tompos Katalin (színésznő)

Tompos Kátya 1995-2001. között a Szerb Antal Gimnázium hat évfolyamos osztályában tanult. Nagyon szorgalmas, jó tanuló volt, kitűnő majd jeles bizonyítvánnyal.
Az énekkar aktív tagja, a szavalóversenyek rendszeres résztvevője, iskolánkat többször is képviselte a Kazinczy „Szép magyar beszéd” országos versenyeken.
Kedves egyénisége népszerűvé tette az osztályban.

Hetedikes korában történt, - emlékszik vissza osztályfőnöke - együtt néztük meg az osztállyal a "Dzsungel könyvét", hazafelé lelkesen kijelentette: "Én színész leszek, s zenés darabokban fogok táncolni és énekelni!"
Tehetsége hamar megmutatkozott. Az iskolai műsorok állandó szereplője lett.
16 éves korától Földessy Margit „gyermek-színész iskolájába” járt, énekelni és táncolni is tanult.
12.-ben, amikor az osztály a diáknapra kampányfilmet készített, ennek rendezésében is közreműködött, s a film főszereplője lett. Ez volt élete első film főszerepe.
Érettségi után azonnal felvették a Színház-és Filmművészeti Egyetemre.
Az egyetem elvégzése után játszott a József Attila Színházban (2005.), a Bárka Színházban (2007.) Körúti Színházban, Örkény István Színházban, Kecskeméti Katona József Színházban, Ódry Színpadon, s jelenleg a Nemzeti Színházban (2008).
Több filmben is játszott, így az Aranycsapat és a Járom az utam címűekben, legutóbb pedig a nagy sikerű Valami Amerika 2 című film egyik főszereplője.

Vissza


A. Túri Zsuzsa (költő, író, műfordító, szerkesztő, tanár)

A. Túri Zsuzsa 1971-ben született Budapesten. Gyerekkora óta ír. A Szerb Antal Gimnáziumban érettségizett 1989-ben, dr. Licskóné dr. Bóna Anna osztályában. 1991 óta Genfben él, ott járt egyetemre is. Eredeti szakmája francia szakos tanár. Számos netes és nyomtatásban megjelenő folyóirat publikálja műveit, például az Art’húr Irodalmi Kávéház vagy "A hetedik" című irodalmi folyóirat, melynek szerkesztője is. Kortárs magyar költők verseit, valamint saját költeményeit fordítja franciára. Art’húr-díjban részesült 2017-ben, és Áprily Lajos-díjjal is kitüntették. Egyik kötetéről Baranyi Ferenc és Nagy Zita írt kedvező véleményt.

Verseskötetei:

  • Befejezetlen szimfónia. Underground Kiadó, 2015.
  • Boszorkánytükör. K.u.K., Budapest, 2016.
  • Tűztündértánc, K.u.K., Budapest, 2017.
Antológiák:
  • Élő Költészet Antológia. Underground Kiadó, 2015.
  • Szó-kincs 2011, 2012, 2013, 2017, 2018, 2019 versantológia, Aposztróf Kiadó
Regénye:
  • Sivatagi szél. K.u.K., Budapest, 2019.
Önmagáról így vall:
"Mióta írni tudok, verselek, legtöbbször rímes formában. Kalandos életem leegyszerűsített, tömörített "vallomásai" ezek, melyekben ott vagyok én és az általam látott, átölelt Világmindenség. Az áhítat és az iszonyat, a boldogság és a halálfélelem. Életem, az Út a végső állomás felé csodákkal és csalódásokkal teli. Ezt szeretném megosztani azokkal, akik a verseket szeretik."

Források:

Vissza


Varga Balázs (színész)

Varga Balázs 1998-2002 között volt a Szerb Antal Gimnázium tanulója. Osztályfőnöke Köntös Zoltánné volt.
Az irodalmi szakkör lelkes tagja, a négy év alatt képviselte a gimnáziumot különféle rendezvényeken, ünnepségeken és szavalóversenyeken. Tizenhat éves korától a Főnix Stúdióba járt, ahol drámapedagógiát és színészetet tanult.
2004-ben az Új Színház Stúdióba sikeres felvételt nyert. Az Új Színházban két darabban játszott, Az Álszentek összeesküvése és a Rómeó és Júlia c. darabban.
2006-ban felvételt nyert a Kaposvári Egyetem Főiskolai Művészeti Karára. Még főiskolai évei alatt a Stúdió K-ban játszott a Korpusz és a Harc a Szalamandrákkal c. előadásokban.

A főiskola elvégzése után két főiskolás társával megalapították a Dollár Papa Gyermekei társulatot. Ibsen Hedda Gabler c. drámáját adták elő először a budapesti Skandináv Házban, majd rendelésre házhoz mentek az előadással Ibsent a nappalimba! címmel. Az előadás meghívást kapott Oslóba, ahol 2010 őszén vendégszerepelt. Az RTL Klub Fókusz című műsora 2011 áprilisában videoriportot készített a társulat Ibsent a nappalimba! előadásairól.
A Dollár Papa Gyermekei társulattal végzett munkája mellett játszott a Merlin Színházban, a MU Színházban és a Spinoza Színházban.
2011 augusztusától a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatához szerződött. Nyíregyházi szerepei:

  • A hazug
  • A varázsfuvola
  • A szuzai menyegző

Vissza


Ulbrich Andrea (magánénekesnő - mezzoszoprán)

Zongoratanulmányait 6 éves korában kezdte, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke lett. Középiskolai tanulmányait a Szerb Antal Gimnáziumban végezte, Bóna Anna osztályában érettségizett. A kettős állampolgárságú (magyar-olasz) művésznő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapta diplomáját, mint operaénekes. Számos nemzetközi verseny győztese volt: Dvorak, Párizs, Bécs és a Brüsseli Belcanto énekverseny nagydíja.

Énekelt: Bécs - Konzerthaus, Berlin (Staatsoper és Deutsche Oper), Frankfurt (Frankfurter Oper), Köln, Monte Carlo, Párizs, Amszterdam, Antwerpen, Brüsszel (Thetre de la Monnaie).
A karmesterek akikkel dolgozott: Marcello Viotti, Pinchas Stinberg, Michael Gielen, Jun Märkl, Riccardo Chailly, Fabio Luisi, José Cura, Friedrich Haider, Pesko Zoltán, Daniel Oren, Rnato Palumbo, Marco Armiliato.

Rendezők: Zefirelli, De Bosio, Friedkin, Hampe.

A Deutsche Oper am Rhein tagja, majd évekig a vendégművésze volt, ahol Amnerist, Carment, Ebolit (francia verzió), Suor Angelica La Principessát énekelt.
A budapesti operaház tagjaként Ebolit, Carment, Juditot, Adalgisat, Azucenát, Seymurt énekelt.

A legfontosabb előadásai:
Bizet: Carmen- mint Carmen a világhírű Bonisollival a bécsi Konzerthausban;
La Principessa, Amneris, Eboli - DOR Düsseldof;
Adalgisa - Budapest;
Amneris - Teatro Regio Torino - William Friedkin rendezésében;
Roberto Devereux - Sara Budapesten és Bratislavában Edite Gruberova partnereként;
Azucena - Dresda Semperoper - Fabio Luisi vezényletével;
Azucena - Trieste Teatro Verdi 2009;
Azucena - Köln 2011;
Azucena - Tokyo NNT 2011;
Azucena - Capitole Toulouse 2012;
Azucena - Comunale Bologna.

2010-ben debütált Azucenaként a Veronai Arénában Marco Armiliato vezénylete alatt.
2011 - Nabucco - Fenena - Veronai Aréna.
2012 - Amneris - Veronai Aréna.
2012 - debütált mint Amneris a Barcelona Liceu-ban.

Verona-i Arena 2013 Trubadur-Azucena (az Arena 100 éves jubileumán az egyetlen magyar énekes volt, aki ezen énekelt)

Forrás: www.opera.hu

Vissza